Kosár   

Az Ön kosara még üres!


Választható vizsgálati csomagok   


Hormonvizsgálat nyálból

Hormondiagnosztika nyálból

nyálmirigyA nyálból történő hormonvizsgálat szemben a vérből számos előnyt kínál: a próbavétel nem-invazív, fájdalommentes és bármely időpontban és helyen megtörténhet. A saliva-vizsgálat szexuálhormonok szempontjából különösen kifejező, ugyanis a hormonok célzottan szabad, biológiailag aktív része kerül vizsgálatra.

A salivát legfőképpen három nagy nyálmirigy termeli: a glandula parotidea, glandula sublingualis és a glandula submandibularis. Ezeket a mirigyeket véredények veszik körül, ahonnan a vér az acinus-sejtek membránjának kapillárisain keresztül átszűrődik. A lipophil szteroidhormonok az acinus-sejtek membránján át tudnak lépni és így bejutnak a nyálba.

A nyálból történő szteroidhormon-vizsgálat előnyei:

A vérben lévő szteroid hormonok mintegy 95-99%-a fehérjéhez kötődik (pl. CBG /corticosteroidhoz kötődő globulin/ SHBG /szexuálhormonhoz kötődő globulin vagy albumin/). Specifikus hormonaktivitás feltárása szempontjából fontos tehát, a szabad hormonkoncentráció meghatározása. A nyálból történő diagnosztika éppen itt kínál jelentős előnyöket a hagyományos, vérből történő analízissel szemben, ugyanis a nyálban a hormonok a maguk szabad, biológiailag aktív formájukban vannak jelen.

Az össz-szteroid hormonmennyiségnek csupán az 1 – 5%-a található szabad formában. Számos tudományos tanulmány mutatta be, hogy szoros korreláció van a szteroid hormonok mennyisége és a szabad szteroid hormonok között a vérben.

A vérből a nyálba átlépő szteroid hormonok mennyisége éppen ezért reprezentatív.

Számos szteroid hormon koncentrációja és aktivitása ugyanis legalább indirekt módon a hypofízis aktivitáshoz van kapcsolva és napszakos ingadozásoknak is alá van rendelve. Ezért egyszeri mérések eredménye nem képes a hormonok patológikus változásairól megbízható mérési eredményeket szolgáltatni. A normális értékektől való tényleges eltérés mögé csak hormon napi-profil felállításával lehetséges betekinteni. A nyálból való próbanyerés éppen ebben az esetben nyújt jelentős előnyöket: vérpróbák levétele igen gyakran a páciens időbeni és nem ritkán pszichikai megterhelésével – különösen gyermekek esetében – lehetséges. Mindez a stresszhormon a cortisol fokozottabb termelődéséhez vezet, mely a mérési eredményeket is meghamisítja.

Különösen olyan hormonkoncentráció méréséhez alkalmas leginkább a nyálteszt, ahol a hormonok koncentrációja az időben változik. Nézzük például a cortisolt. Mivel a cortisol-értékek a reggeli felébredés után a legmagasabbak, ezért szükséges az első mintát ebben az időben levenni. A cortisol-értékek változásának követése érdekében szükséges még 4, 6, 9 és 12 óra után levett próbák analizálása.

Nemcsak a mellékvesekéreg-hormonok a cortisol és a DHEA, hanem a szexuál hormonok, az ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron, koncentrációjának mérésére is a legalkalmasabb.

A női szexuál hormonok, mint ösztrogén és progeszteron, melyek jelentősen részt vesznek a női ciklus szabályozásában , ciklusfüggő ingadozásoknak vannak kitéve.

Egy havi ciklus során az ilyen hormonkoncentráció méréséhez is a nyálminta vétele a legalkalmasabb, mivel a minta levételét maga a páciens is bárhol, bármikor elvégezheti.

Amit a modern labordiagnosztika nyújtani képes

A szokásos, vérből történő, hormonvizsgálat mellett az utóbbi időben olyan eljárások is meghonosodtak, melyek a hormonokat nyálból vizsgálják. Ezek a nyál-hormontesztek a páciensek számára érdekes előnyöket kínálnak. A mintavételhez nincs szükség vérre – tehát fájdalommentes és bárhol, bármikor önállóan levehető.

A hormonok nyál-diagnosztikája révén gyorsan és biztosan megtalálhatóak a hormonzavarok hormonális okai és felismerhetők a hormonkibocsájtások

stressz miatti elváltozásai. A nyál-hormonteszt pl.feltárja az alak problematikus zónáinak okait és azt is, hogy az étvágyszabályozás miért került ki az agy kontrollja alól.

Az egészség és karcsúság (vagy újból azzá válni) megtartásához az egyszerű nyál-hormonteszten keresztül biztonságosan és ellenőrzötten végrehajthatunk olyan terápiát, mely visszaállíthatja a hormonegyensúlyt.

A nyál-hormonteszt előnye nemcsak abban rejlik, hogy a mintavétel fájdalommentes, könnyű és egyszerű, hanem különösen fontos a kifejező ereje a tekintetben is, hogy az aktív hormonok szabad mennyiségét, mely csak nyálból mérhető, meg tudjuk határozni.

A vérben lévő hormonok legnagyobb része (90-95 %) transzportfehérjéhez kötve inaktív állapotban található. Annak megállapítása, hogy más sejtekre milyen hatással vannak a hormonok, vagy mekkora az aktív hormonok hiányának a mértéke ill. egy hormonszubsztitúció hatásának az ellenőrzése éppen ezért nyálból sokkal jobban megállapítható mint vérből.

 

A vizsgálati lehetőségeket,csomagokat, megrendelőlapokat, árlistákat  megtalálja, a kezdőoldalon

 Labor - Szolgáltatások

alatt.